2021

Audycja Lata z Radiem 9:00-12:00

Podcasty

PODRÓŻE CZEJARKA
Są takie miejsca w Polsce, o których nie piszą popularne przewodniki. Miejsca, w które przez wiele lat nikt nie zaglądał. Skrywające sekrety i tajemnice. Właśnie takie miejsca uwielbia odwiedzać nasz Romek. Wchodzi tam z radiowym mikrofonem, odnajduje ciekawych ludzi oraz świadków niezwykłych historii. W jego dźwiękowych archiwach zarejestrowane są tysiące takich wypraw. Czas, by je ujawnić! Jeżeli kochasz Polskę i historię, to miejsce jest stworzone specjalnie dla Ciebie. Zapraszamy na Podróże Czejarka!

KULINARNE PODRÓŻE MAŁGORZATY RADUCHY
Zapraszamy na osobne i... osobiste rozmowy z kucharzami z różnych regionów Polski, którzy specjalizują się w promowaniu kuchni tradycyjnej. Poznamy smaki wielkopolskich szagówek i szarych kluch, toruńskiego żuru i amoniaczków, tatarskich pierekaczewników i listkowców… Rozmowy będą zawierały historię regionu i związane z nim ciekawostki. Przedstawimy przepisy na konkretne potrawy oraz wykorzystanie przypraw i ziół w ich przygotowaniu.

Podcast

Jedynka

Podróże Czejarka

Podróże Czejarka. Akwarium Gdyńskie
Play
00:0000:00

Obcy ósmy pasażer Nostromo żyje w Polsce! Gdzie? W Gdyni, w wielkim akwarium, tuż obok ORP "Błyskawica" oraz "Daru Pomorza". Razem z Nostromo jest też rybka Nemo i węgorze elektryczne, które wytwarzają prąd o napięciu wyższym niż największa nasza elektrownia. Wszystko można zobaczyć w podcaście wideo bit.ly/PodróżeCzejarka lub posłuchać w kolejnym odcinku audio Podróży Czejarka. Klikacie? Tajemnica wysokich rachunków za dorsza w smażalni też się wyjaśni. Podcast nr 18.

  • Embed odcinka
  • Embed podcastu
Author
autor:

Roman Czejarek

napisz
Email
playlista
  • Podróże Czejarka. Akwarium Gdyńskie

  • Podróże Czejarka. Zamek w Krasiczynie

  • Podróże Czejarka. Dworzec Centralny

  • Podróże Czejarka. Borne-Sulinowo, miasto widmo

  • Podróże Czejarka. Fabryka Samochodów Osobowych

  • Podróże Czejarka. Vabank i historia banknotów

  • Podróże Czejarka. Wikingowie z Truso

  • Podróże Czejarka. Czterej Pancerni z Drzonowa

  • Podróże Czejarka. Sekret zamku w Kwidzynie

  • Podróże Czejarka. Kolejowe cuda w Polsce 2

1 / 2
Podcast

Jedynka

Małgorzata Raducha - Smaki Świata

Sucharki to nie tylko sucharki, a kwas to coś więcej, niż kwas - czyli tradycyjna kuchnia Białorusi
Play
00:0000:00

O wiejskiej kuchni swojej babci, o soljance, kiszonkach i sposobach przechowywania mięsa opowiada Natalia z Białorusi, która od 3 miesięcy - po ucieczce przed reżimem Łukaszenki - mieszka w Polsce.

  • Embed odcinka
  • Embed podcastu
Author
autor:

Małgorzata Raducha

napisz
Email
playlista
  • Sucharki to nie tylko sucharki, a kwas to coś więcej, niż kwas - czyli tradycyjna kuchnia Białorusi

  • Kulinarne podróże Małgorzaty Raduchy. Tam, gdzie rozbrzmiewa magiczny duduk, a toasty trwają bardzo długo - czyli smaki Armenii.

  • W krainie confit, foie gras i najlepszych ostryg - czyli kulinarna pochwała Nowej Akwitanii

  • ​Trzy składniki - niezbędniki w każdej słowackiej kuchni, czyli czosnek, kartofle i kiszona kapusta i ... co dalej?

  • Mamałyga, ciorby i gęsta śmietana – czyli kulinarny zachwyt nad kuchnią Rumunii

  • W kraju dżygitów kuchnia jest ważna – czyli kto powinien zrobić szaszłyk w Gruzji?

  • Zwierzątka z owsianki i własnoręcznie gnieciony makaron – czyli zdrowie na talerzu

  • Jak mama z synem – czyli czym skorupka za młodu…

  • Co to jest: ślepy śledź?

  • Suszone mięso przy siodle - czyli kuchnia Tatar​ów

1 / 2

Partnerzy