2021

Podcasty

PODRÓŻE CZEJARKA
Są takie miejsca w Polsce, o których nie piszą popularne przewodniki. Miejsca, w które przez wiele lat nikt nie zaglądał. Skrywające sekrety i tajemnice. Właśnie takie miejsca uwielbia odwiedzać nasz Romek. Wchodzi tam z radiowym mikrofonem, odnajduje ciekawych ludzi oraz świadków niezwykłych historii. W jego dźwiękowych archiwach zarejestrowane są tysiące takich wypraw. Czas, by je ujawnić! Jeżeli kochasz Polskę i historię, to miejsce jest stworzone specjalnie dla Ciebie. Zapraszamy na Podróże Czejarka!

KULINARNE PODRÓŻE MAŁGORZATY RADUCHY
Zapraszamy na osobne i... osobiste rozmowy z kucharzami z różnych regionów Polski, którzy specjalizują się w promowaniu kuchni tradycyjnej. Poznamy smaki wielkopolskich szagówek i szarych kluch, toruńskiego żuru i amoniaczków, tatarskich pierekaczewników i listkowców… Rozmowy będą zawierały historię regionu i związane z nim ciekawostki. Przedstawimy przepisy na konkretne potrawy oraz wykorzystanie przypraw i ziół w ich przygotowaniu.

Podcast

Jedynka

Podróże Czejarka

Podróże Czejarka. 1000 metrów pod ziemią!
Play
00:0000:00

Takie okazje zdarzają się raz na wiele lat. Zapraszam 1000 metrów pod ziemię, na samo dno olbrzymiej kopalni! Najpierw zjedziemy górniczą windą, później powędrujemy podziemnymi korytarzami kilkanaście kilometrów by dotrzeć do miejsca gdzie za pomocą olbrzymich maszyn wydobywa się miedź. Jak wygląda praca w niesamowitym hałasie i temperaturze 35-38 stopni?! Podcast Podróże Czejarka nr 24 i KGHM Polska Miedź. Kopalnia Polkowice-Sieroszowice dziękuję za pomoc.

  • Embed odcinka
  • Embed podcastu
Author
autor:

Roman Czejarek

napisz
Email
playlista
  • Podróże Czejarka. 1000 metrów pod ziemią!

  • Podróże Czejarka. Kopernik i Frombork

  • Podróże Czejarka. Star i Starachowice

  • Podróże Czejarka. Sekrety Witkacego, Słupsk

  • Podróże Czejarka. Pieskowa Skała

  • Podróże Czejarka. Alte Haus - Skarb Templariuszy

  • Podróże Czejarka. Akwarium Gdyńskie

  • Podróże Czejarka. Zamek w Krasiczynie

  • Podróże Czejarka. Dworzec Centralny

  • Podróże Czejarka. Borne-Sulinowo, miasto widmo

1 / 3
Podcast

Jedynka

Małgorzata Raducha - Smaki Świata

Kulinarne podróże Małgorzaty Raduchy. Cz​ubrica, róża damasceńska i lokum - czyli smaki Bułgarii
Play
00:0000:00

Czym się różni zielona czubrica od czerwonej i do czego się ją dodaje? Które gatunki róż mają zastosowanie w kuchni i dlaczego tylko cztery? Do czego można użyć wody różanej? O tym wszystkim opowiada dr Slaviana Holc z Instytutu Filozofii i Socjologii PAN.

  • Embed odcinka
  • Embed podcastu
Author
autor:

Małgorzata Raducha

napisz
Email
playlista
  • Kulinarne podróże Małgorzaty Raduchy. Cz​ubrica, róża damasceńska i lokum - czyli smaki Bułgarii

  • Kulinarne podróże Małgorzaty Raduchy. Tort dobosza podlany... sokiem z rybak​a, czyli kulinarne niespodzianki Węgier

  • Lubczyk na miłość, dziewanna na zdrowie i dzika róża dla ochrony - czyli pansłowiańskie tajemnice ziół

  • Kulinarne podróże Małgorzaty Raduchy. Kisełycia, proziaki i ziemniaczane gołąbki – czyli tradycyjna kuchnia łemkowsko – bojkowska

  • Sucharki to nie tylko sucharki, a kwas to coś więcej, niż kwas - czyli tradycyjna kuchnia Białorusi

  • Kulinarne podróże Małgorzaty Raduchy. Tam, gdzie rozbrzmiewa magiczny duduk, a toasty trwają bardzo długo - czyli smaki Armenii.

  • W krainie confit, foie gras i najlepszych ostryg - czyli kulinarna pochwała Nowej Akwitanii

  • ​Trzy składniki - niezbędniki w każdej słowackiej kuchni, czyli czosnek, kartofle i kiszona kapusta i ... co dalej?

  • Mamałyga, ciorby i gęsta śmietana – czyli kulinarny zachwyt nad kuchnią Rumunii

  • W kraju dżygitów kuchnia jest ważna – czyli kto powinien zrobić szaszłyk w Gruzji?

1 / 3

Partnerzy